Home / Informasi / Khazanah Lariba / Lain-lain / MUDARAT CRYPTOCURRENCY TANPA KAWALAN – PART 4

MUDARAT CRYPTOCURRENCY TANPA KAWALAN – PART 4

[ PART 1 ] [ PART 2 ] [ PART 3 ] [ PART 4 ]

 

Spekulasi… spekulasi… spekulasi

Bitcoin dan lain-lain 900 cryptocurrency atau lebih telah menjadi kenderaan tulen untuk spekulasi. Carian Google untuk menggunakan bitcoin sebagai wang menghasilkan lebih banyak maklumat bagaimana ia dapat digunakan untuk pengubahan wang haram (money laundering). Selain berpotensi untuk pengubahan wang haram dan pengelakan cukai, sukar untuk melihat penyokong bitcoin berminat menggunakannya sebagai bentuk pembayaran yang sah untuk barangan.

Dan ini tidak menghairankan. Bitcoin yang bermula pada tahun 2008, ketika harga naik dari beberapa sen menjadi lebih dari $ 10,000 minggu ini. Spekulasi telah menjadi begitu menguntungkan, semakin banyak orang sedang ditarik ke dalam bitcoin. Setiap kejatuhan harga dilihat sebagai peluang untuk membeli lebih banyak. Walau apa pun hasilnya, volatiliti ini tidak melayakkan bitcoin daripada digunakan sebagai wang, dengan nilai pertukaran objektif, untuk pertukaran barangan.

Kita tahu dari analisis cryptocurrency bahawa mereka tidak memenuhi kriteria sebagai matawang, dan ketidakstabilan membuat cryptocurrency tidak sesuai digunakan sebagai wang. Oleh itu, kita terpaksa membuat kesimpulan bahawa cryptocurrency tidak mempunyai kredibiliti matawang, dan semata-mata media untuk spekulasi. Kita sekarang boleh membuat satu anggaran tertentu, dan itu adalah kematian bitcoin. Bahawa ini akan terjadi apabila pecah gelembung dapat diduga dengan jelas, walaupun waktu ia terjadi tidak dapat diduga.

Bagaimana semua itu berakhir belum lagi ditentukan. Campur tangan kerajaan, sejauh ini, telah dibatasi untuk menutup bursa cryptocurrency di mana terdapat bukti penipuan atau penggubahan wang haram.

Sesetengah kerajaan mengharamkan cryptocurrency sama sekali, walaupun sukar untuk melihat bagaimana larangan itu dapat dikuatkuasakan. Walau bagaimanapun, jika kerajaan memutuskan untuk menamatkan fenomena cryptocurrency, mereka mungkin boleh berbuat demikian secara kolektif melalui peraturan bank, memerintahkan bank untuk tidak membuka akaun bagi entiti komersil yang terlibat dengan cryptocurrency.

Perjanjian antarabangsa mengenai koordinasi perbankan selalu mengambil masa, tetapi motif untuk campur tangan kerajaan tidak sukar untuk dilihat. Di bahagian atas senarai bagi kerajaan yang mempunyai defisit yang sukar dikawal adalah pengelakan cukai, nyata atau tidak.

Pengubahan wang haram adalah alasan kedua, tetapi ini sering menjadi penutup untuk alasan yang pertama. Sebagai alternatif, adalah mungkin kerajaan akan menjadi prihatin terhadap ciri-ciri seperti gelembung, dan ingin meminimumkan kerosakan kewangan kepada pembayar cukai biasa apabila gelembung meletus. Walau bagaimanapun, kebanyakan kerajaan tidak begitu baik untuk mengenal pasti gelembung kewangan sebelum mereka runtuh.

Buat masa ini, status gelembung ini berada di tangan orang ramai yang berspekulasi, yang secara berkala melihat kegilaan ini sebagai cara yang mudah untuk menjana wang. Di sinilah kemudaratan sebenar akan berlaku pada bila-bila masa tanpa disedari jika kawalan pusat ke atas cryptocurrency tidak dilakukan dengan kadar segera.

Akan bersambung dengan bahagian 5 dan akhir bertajuk “Kesimpulan & Nasihat” insya Allah… 🙂

Jauhi riba. Jauhi daripada berperang dengan Allah SWT dan RasulNya. Insya Allah.

Nota Lariba: Spekulasi untuk komoditi tiada masalah tetapi tidak untuk matawang… insya Allah.
Nukilan dari Dubai, UAE.

About Admin