Home / Informasi / Umum / KITA TANGGUNG DOSA KITA SENDIRI

KITA TANGGUNG DOSA KITA SENDIRI

Ada orang kata “Saya ikut nasihat dia. Kalau dia salah, dia tanggung dosa saya”…

Allah SWT berfirman “…dan tiadalah (kejahatan) yang diusahakan oleh tiap-tiap seorang melainkan orang itulah sahaja Yang menanggung dosanya; dan seseorang Yang boleh memikul tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain (bahkan dosa usahanya sahaja); kemudian kepada Tuhan kamulah tempat kamu kembali, lalu ia menerangkan kepada kamu akan apa Yang kamu berselisihan padanya.” (Al-An’am : 164)

Hal ini menceritakan perihal kejadian di hari kiamat nanti sehubungan dengan pembalasan Allah, keputusan hukumNya, dan keadilanNya. Disebutkan bahwa setiap diri itu hanyalah diberi balasan sesuai dengan amal perbuatannya. Jika amal perbuatannya baik, maka balasannya baik pula. Tetapi jika amal perbuatannya jahat, balasannya jahat pula. Tiada seorang pun yang akan menanggung dosa orang lain.

Dan pada masa yang sama, tiada orang lain akan menanggung dosa kita. Jika kita lakukan dosa (seperti riba, judi dan curi) kita sendiri akan menaggung dosanya. Contohnya kita mengikut nasihat atau pendapat orang lain yang mengatakan sesuatu itu halal padahal ia haram. Kita akan tanggung dosa melakukan perkara haram itu walaupun kita ikut nasihat atau pendapat orang lain.

Oleh itu adalah amat penting kita mendalami ilmu-ilmu Allah SWT seperti ilmu muamalat sebab nanti kita sendiri akan tanggung dosa kita, dan bukan orang lain.

Wallahu’alam.

Jauhi riba. Jauhi daripada berperang dengan Allah SWT dan Rasulnya. Insya Allah… 😬🇵🇸

Nota Lariba: Ya Allah… Ampunilah dosa-dosa kami dan dosa-dosa ibu-bapa kami…

About Admin

Check Also

SOAL-JAWAB MENGENAI PENANGGUHAN BAYARAN ANSURAN PEMBIAYAAN BANK SELAMA 6 BULAN – PART 2

Soalan #7: Adakah syarikat2 kewangan lain seperti AEON Credit, Angkasa, Koperasi dll atau agensi2 kerajaan …