Home / Informasi / Umum / Jauhkan Dari Pecah Amanah

Jauhkan Dari Pecah Amanah

Takrif pecah amanah ialah perbuatan menyia-nyiakan atau melanggar amanah. Pemegang amanah pula ialah orang atau badan yang memegang, menguruskan dan melaksanakan sesuatu amanah. Pecah amanah ialah sikap tidak bertanggungjawab yang boleh menimbulkan keraguan dan ketidakyakinan orang lain kepada pemegang amanah.

Pecah amanah berlaku apabila seseorang yang telah diamanahkan sesuatu tanggungjawab kepadanya menyalahgunakan tanggungjawab yang diberikan samada untuk dirinya, ahli keluarganya atau sesiapa yang ada kaitan dengannya. Selain itu pecah amanah ini biasanya berlaku seiring dengan penipuan dan rasuah dalam merealisasikan perbuatan terkutuk itu.

Allah SWT berfirman: Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya, dan (menyuruh kamu) apabila menetapkan hukum di antara manusia supaya kamu menetapkan dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu. Sesungguhnya Allah adalah Maha mendengar lagi Maha melihat. (An-Nisa: 58)

Dari Abu Hurairah, bahwa Nabi SAW bersabda, Tanda-tanda orang munafik ada tiga: jika berbicara dia berdusta, jika berjanji dia mengingkari, dan jika diberi amanah dia berkhianat (HR. Al- Bukhari).

Kami mengajak anda semua untuk mengambil pengajaran dari video pendek ini sebagai contoh yang baik untuk kita semua dalam menjalankan amanah yang dipertanggung-jawabkan kepada kita, walaupun hanya menjadi gembala kambing.

https://youtu.be/fg4p2BSOPpE

Wallahu’alam… 😬🇵🇸

About Admin

Check Also

HARGA JUALAN ANSURAN LEBIH TINGGI DARIPADA JUALAN TUNAI

SOALAN: Assalamualaikum. Saya ingin bertanya. Adakah harga jual beli secara ansuran lebih tinggi daripada harga …