Home / Informasi / APA ITU BANDAR, RUMAH ATAU KAWASAN PERUMAHAN MESRA SYARIAH? – PART 3

APA ITU BANDAR, RUMAH ATAU KAWASAN PERUMAHAN MESRA SYARIAH? – PART 3

Pada 11 November 2019, kami telah mengajukan soalan “Apakah implikasi apabila PKNS mengatakan bahawa PKNS Raudhahville sebuah bandar Islam dan/atau sebuah bandar Islam moden dan patuh syariah” bermakna semua bandar-bandar lain tidak Islamik dan/atau tidak patuh syariah?

Dalam Part 1, kami telah huraikan apakah maksud syariah dan patuh syariah serta kami telah mempersoalkan adakah wajar sesuatu bandar atau projek perumahan itu dilabel sebagai “patuh syariah.”

Boleh rujuk post Part 1 di sini  https://lariba.org.my/apa-itu-bandar-rumah-atau-kawasan-perumahan-patuh-syariah-part-1/

Dalam Part 2 pula, kami telah huraikan maksud patuh syariah, serta ciri-ciri patuh syariah terhadap rumah yang belum dibina serta isu-isu berkaitan seperti akad, iklan dan pembiayaan patuh syariah.

Boleh rujuk post Part 2 di sini
https://lariba.org.my/apa-itu-bandar-rumah-atau-kawasan-perumahan-mesra-syariah-part-2/

Seperti yang dijanjikan dalam Part 2, dalam Part 3 ini, kami akan bincang berkenaan ciri-ciri rumah yng digalakkan dalam Islam.

Kami kongsikan perkara-perkara yang menarik dalam artikel “The Establishment of Islamic Dwelling Principles for the Malaysia Community” (Penubuhan Prinsip2 Kediaman Islam bagi Masyarakat Malaysia) oleh PLANNING MALAYSIA: Journal of the Malaysian Institute of Planners, VOLUME 15 ISSUE 1 (2017), Page 261 – 270:

1. Sheikh Yusuf al-Qardhawi, mendefinisikan sebuah kediaman sebagai tempat di mana individu melindungi dirinya daripada unsur iklim dan termasuk kebebasan dari sekatan dan tekanan masyarakat. Ia adalah tempat rehat untuk badan, dan kelonggaran untuk minda dan jiwa. Sorotan Al-Quran bahawa kediaman adalah tempat perlindungan atau tempat perlindungan swasta kepada penduduknya. Allah berfirman, “Dan Allah telah menjadikan bagimu tempat dari tempat tinggal kamu … “(al-Nahl 16:80).

2. Ciri yang paling penting untuk kediaman Islam ialah tanahnya, udara yang baik, banyak air, dan tanah yang rata dan licin. Ali (ra) menyatakan, ‘Perumahan tidak wajar melainkan dengan tiga perkara: udara yang baik, banyak air dan tanah yang subur ‘(Amar, Ismail & Salleh, 2012). Antara maksudnya ialah kawasan perumahan yang baik dalam Islam sepatutnya menggalakkan aliran udara yang baik dan menggelakkan pembinaan yang terlalu padat (high density) yang menghalang aliran udara yang baik. Ini boleh mengurangkan penggunaan elektrik dalam jangkamasa panjang kerana terpaksa banyak menggunakan pendingin udara akibat rumah yang tiada aliran udara yang sempurna. Bila kegunaan elektrik dikurangkan, maka tidak secara langsung penggunaan sumber alam untuk menjana elektrik dikurangkan.

3. Secara amnya, rumah bercirikan Islam akan menjadi lebih baik dan responsif terhadap ekosistemnya, tenaga yang cekap, mesra alam dan mampan di mana ia tidak bergantung semata-mata kepada sumber tiruan dan penjanaan tenaga (Omer, 2010). Ini bermaksud menggalakkan penggunaan tenaga semulajadi patut ditingkatkan seperti menggunakan kuasa solar untuk keperluan letrik, kuasa angin (seperti penggunaan wind turbine) untuk penjanaan elektrik dan kuasa air. Perlu dpastikan bahawa penggunaan bahan-bahan yang tidak mesra alam seperti cat yang toksik, bahan2 yang tidak mesra alam haruslah dielakkan. Usaha2 untuk mempelbagaikan kegunaan air hujan sepatutnya digalakkan (rain harvesting).

4. Orientasi setiap kediaman Islam harus menjurus ke arah qiblah. Sunnah Nabi (saw) adalah menghormati dan menghormati arahan doa. Ini ditunjukkan dalam beberapa hadith, seperti “Apabila salah satu anda berdiri dalam doanya, dia sedang dalam perbualan rapat dengan Tuhannya atau Tuhannya antara dia dan qiblahnya. Oleh itu, tiada siapa yang harus meludah ke arahnya qiblah “[Sahih Bukhari, Kitab al-Salah].

5. Perancangan ruang dan susun atur dalaman kediaman harus membahagikan ruang kepada ruang awam, separa awam, separuh persendirian dan persendirian. Ruang ini adalah ditentukan berdasarkan pengasingan jantina, batasan aurat, privasi dan pengasingan daripada kepentingan orang awam. Ruang awam menerima dan menghiburkan tetamu bukan mahram seperti jiran, saudara mara dan rakan-rakan (Mortada, 2003). Kawasan persendirian dicipta khas untuk ahli keluarga dan wanita tanpa diganggu tetamu bukan mahram (Mortada, 2003; Abdul Rahim, 2008).

Kami akan sambung membicarakan ciri-ciri sebuah rumah Islam di post yang akan datang.

Wallahu’alam.

Semoga bermanafaat.

Insya Allah… 😬🇵🇸

#BuyHalalOnly #BHO

About Admin

Check Also

SOAL-JAWAB MENGENAI PENANGGUHAN BAYARAN ANSURAN PEMBIAYAAN BANK SELAMA 6 BULAN – PART 2

Soalan #7: Adakah syarikat2 kewangan lain seperti AEON Credit, Angkasa, Koperasi dll atau agensi2 kerajaan …